Estetska stomatologija

Estetska stomatologija u današnje vreme predstavlja izazov za svakog stomatologa.Konstantnim usavršavanjem postižemo vrhunske rezultate na polju estetike i trudimo se da ulepšamo svačiji osmeh.

Zbog loših estetskih i biomehaničkih osobina amalgamski ispuni (crne plombe) se u savremenoj stomatologiji više ne koriste.

Estetski, kompozitni ispuni ili bele plombe postoje više od 20 godina i pronašli su značajno mesto u terapiji karijesa, posebno kod prednjih zuba. Velike probleme kod prvih kompozita predstavljali su ispuni na bočnim zubima, jer su sile pritiska koje zub trpi prilikom žvakanja u toj regiji mnogo veće, nego što je to slučaj u predelu prednih zuba.

Revolucija u estetskoj stomatologiji dogodila se pojavom hibridnih nano kompozita, materijala velike čvrtoće i izuzetnih estetskih karakteristika.

U našoj ordinaciji koristimo kompozite Tetric Evo Ceram i Empress Direct, lidera u proizvodnji stomatološkog materijala, firme Ivoclar Vivadent.

Prelom ili fraktura zuba je relativno česta pojava i u većem broju slučajeva se javlja kod dece. U zavisnosti od toga na kom delu krunice ili korena zuba je došlo do preloma, zavisi i način terapije. Savremeni nano-hibridni kompoziti i bezmetalna keramika u vidu krunica ili faseta daje široke mogućnosti u terapiji ovih stanja.

Estetski ili fiber-glass kočići su namenjeni izradi estetskih nadogradnji na postojećim korenovima zuba koji su kanalno lečeni. Livene nadogradnje koje su do pre par godina bile jedina vrsta kočića u savremenoj stomatologiji su potisnute u drugi plan.

U ordinaciji “Dentamed“ koristimo FRC Postec Plus kočiće, renomirane firme Ivoclar Vivadent. Najčešće se koriste za izradu nadogradnji preko kojih se radi krunica od bezmetalne keramike.

Bezmetalna keramika je najsavremeniji sistem nodoknade zuba koji se primenjuje u estetskoj stomatologiji. Estetska stomatologija danas se ne može zamisliti bez upotrebe bezmetalnih keramičkih krunica tokom protetske rehabilitacije zuba.

Vidljiv metalni rub krunice u vratu zuba, kao i neprirodna boja zuba danas je prošlost. Zahvaljujući bezmetalnoj keramici moguće je postići savršen estetski efekat, a biomehaničke osobine ovih materijala su najpribližnije prirodnim zubima, što garantuje trajnost i izdržljivost ovih nadoknada.

Inlej se najjednostavnije može opisati kao savršeno izrađena keramička plomba. Kariozni ili već plombirani zub, obrađuje se po principima sličnim onim za obradu kaviteta za standardnu plombu. Razlika je u tome, što se, umesto postave plombe, sada uzima otisak preko obrađenog zuba, a nakon toga u laboratoriji, sa izuzetnom preciznošću (CAD-CAM kompjuterskom tehnologijom) izrađuje keramički ispun. On se fiksira na zub pomoću specijalnog, kompozitnog cementa. Znači, nema neprijatnih matrica i dugotrajnih obrađivanja plombe, a morfološke karakteristike inleja su savršene.

Fasete u stomatologiji predstavljaju tanak sloj restaurativnog materijala koji se postavlja na zubnu površinu u cilju poboljšanja izgleda zuba (boje, oblika), ali I kao zaštita oštećenih površina.

Fasete mogu biti izrađene od kompozita ili keramike. Kompozitne fasete se postavljaju poput kompozitne plombe, direktno u ustima, ili indirektno kada su prethodno izrađene u zubnoj tehnici. Danas se za fiksiranje indirektno izrađenih faseta, baš kao i za inleje, koriste najsavremeniji cementi. Porcelanske fasete se izrađuju u zubnoj tehnici, CAD-CAM tehnologijom, u toku jednog dana. Mogu biti tako tanke i elegantne da podsećaju na korekciono očno sočivo, a postavljaju se na zube, kojima je predhodno bezbolno uklonjen jednako tanak sloj sa spoljašnje strane.

Galerija  stomatoloških radova

Pogledajte neke od naših radova iz oblasti protetike