Preventivna stomatologija

Stomatološka ordinacija “Dentamed” nudi kompletan tretman u oblasti zaštite i prevencije karijesa, prevencije nastanka određenih nepravilnosti zuba i vilica, kao i prevencije oboljenja mekih tkiva. 

Dugogodišnje iskustvo i korišcenje najsavremenijih materijala svrstava nas u red ordinacija sa velikim brojem pacijenata koji imaju zdrave zube i parodoncijum koristeci samo tretmane preventive.

Nekada se fluor davao u vidu preparata (tabletice ili sirup), sistemski za ceo organizam. Danas su takvi vidovi fluorizacije zuba dece od tri do šest godina uglavnom odbačeni. Fluor se aplikuje deci u vidu pasta za zube bogatih fluorom, pri čemu roditelji pomažu deci u pranju zuba. Količinu fluora uzetog na ovaj način je nemoguće kontrolisati, a adekvatna doza u fazi mineralizacije zuba, može biti presudna za krajnji ishod ove preventivne metode.

U stomatološkoj ordinaciji “Dentamed“ primenjujemo metodu lokalne aplikacije koncentrovanih fluorida. Tretman traje 15 minuta, prijatan je za decu i radi se dva puta godišnje. Ukoliko postoji povećana predispozicija ka karijesu, fluorisanje je moguće vršiti i cešće.

Zalivanje fisura je profilaktička mera, koja se sastoji od prekrivanja ili ispunjavanja površina zuba na kojima se često javlja karijes tankim slojem određenog materijala, zalivača. Ovaj postupak se uglavnom sprovodi na fisurama i jamicama nedavno izniklih zuba. Odsustvo pravilne higijene kod dece tog uzrasta, izraženije fisure i nedovršena maturacija gleđi čini ove zube prijemčivijim za nastanak karijesa. Zalivanje fisura se najčešce vrši na prvim stalnim molarima. Ponekad se kod početnog karijesa grizne površine bočnih zuba radi minimalna preparacija i stavljanje ispuna, nakon cega se vrši zalivanje preostalih fisura.

U ordinaciji “Dentamed“, zalivanje vršimo najsavremenijim zalivačima, koji, uz redovnu kontrolu, garantuju stoprocentno očuvanje prvih stalnih molara (šestica), ali i ostalih zuba koji su odgovorni za pravilno formiranje zagrižaja.

Da bi se, nakon skidanja kamenca, izglačala površina zuba, na koju će novi kamenac teže prianjati, potrebno je obaviti poliranje zuba. Poliranje zuba specijalnim pastama onemogućiće taloženje bakterija i plaka, čime ćete se zaštititi od karijesa i neprijatnih oboljenja desni.

Nakon ovog tretmana, zubna površina postaje čista i glatka, a pritom ne nastaju nikakva oštecenja zubne gledi. Postupci su brzi i jednostavni, a izuzetno značajni za lepotu i zdravlje zuba. Pored redovne i pravilne oralne higijene, to je svakako najmanje što možete da učinite za svoj osmeh.

Period zamene mlečnih zuba stalnim u velikoj meri zavisi od toga kada su se pojavili prvi mlečni zubi. Već od pete godine, može da se očekuje pojava prvih stalnih zuba. Najcešće su to donji prvi sekutići. Period od nicanja prvog stalnog zuba do vađenja poslednjeg mlečnog je period kada su u ustima deteta prisutni i stalni i mlečni zubi, tzv. mešovita denticija. To je period kada je moguća pojava niza nepravilnosti u položaju zuba, ali i drugih ortodontskih anomalija koje moraju biti prepoznate i adekvatno zbrinute.

U ordinaciji Dentamed smenu zuba pažljivo pratimo. Takav pristup omogućava otkrivanje ortodontskih anomalija u najranijem periodu i njihovo pravovremeno zbrinjavanje. Brigu o tome vode eminentni stručnjaci iz oblasti ortodoncije.

Redovne kontrole i konsultacije u ordinaciji “Dentamed” su besplatne. Na taj način ćemo blagovremeno otkriti svaku novonastalu promenu i omogućiti Vam bezbolan, brz i lak tretman.

Galerija  stomatoloških radova

Pogledajte neke od naših radova iz oblasti protetike