Protetika

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih tkiva usne duplje, pomoću protetskih nadoknada.

Savremena stomatološka protetika teži izradi radova od materijala koji ne sadrže metale, te što manjoj upotrebi mobilnih nadoknada (proteze koje se svakodnevno vade iz usta).

Razvojem tehnologije, izrada krunica i mostova se vrši u kompjuterizovanim sistemima čija je preciznost nenadmašna. Napredak u materijalima i tehnikama rada omogućuje nam da danas radimo radove gotovo savršeno prirodne estetike.

Današnji standardi protetskih rehabilitacija su bezmetalna keramika i implantologija. Bezmetalni keramički sistemi po biokompatibilnosti, funkcionalnosti i estetskoj superiornosti prevazilaze standardne metalokeramičke krune. Ovaj sistem nudi povećanu transmisiju svetlosti i prirodnu refleksiju što rezultuje lepšim i pirodnijim izgledom. Takođe je umanjena prijemčivost zuba za naslage i nema rizika od preosetljivosti pacijenata na metal.

Praćenjem svetskih trendova u estetskoj stomatologiji koristimo najsavremeniju CAD-CAM tehnologiju za izradu bezmetalnih protetskih nadoknada.

Pored bezmetalnih, nesumnjivo najkvalitetnijih protetskih radova koje svet danas poznaje, još uvek su u znatnoj meri zastupljeni i metalokeramički mostovi i krune. To su konstrukcije koje ispod keramičke strukture zuba imaju metalni skelet. On daje čvrstoću i otpornost konstrukciji time što ojačava keramiku i sprečava pucanje. Time je zadovoljena i statika i estetika.

Totalna proteza predstavlja protetsku nadoknadu koja ima za cilj da nadomesti gubitak svih izgubljenih zuba u ljudskim ustima, da ispuni prostor alveolarnih grebena ukoliko su oni resorpcijom umanjeni, ili nestali i tako uspostavi izgubljenu funkciju u ustima.

U izradi totalnih proteza koristimo najkvalitetnije materijale vodećih svetskih proizvodđača.

Skeletirana (Wisil) proteza je jedina indikovana protetska nadoknada kod onih vrsta parcijalne bezubosti, gde nije moguće uraditi fiksnu nadoknadu.

Mogućnost kombinovanja sa fiksnim protetskim radovima, maksimalno redukovana ploča proteze i korišćenje atečmena kao veze pruža bezbroj mogućnosti za zbrinjavanje parcijalne bezubosti.

Atečmeni su elementi za fiksaciju skeletirane proteze skriveni su u nekom od zuba. Na taj način ostaju nevidljivi kako za pacijenta tako i za okolinu. Takvu mobilnu protezu pacijenti rado prihvataju i imaju osećaj da je fiksna.

Galerija  stomatoloških radova

Pogledajte neke od naših radova iz oblasti protetike